Başta turizm ve turizmle ilişkili disiplinlerde bilginin değere dönüşümüne katkı sağlama ve bilim dünyası ile bilim insanları arasında bir platform oluşturma misyonu ile yayımlanmakta olan, bilimsel normlara ve bilim etiğine uygun, ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel niteliklere sahip özgün çalışmaları içeren hakemli, açık erişimli bilimsel bir dergi olmayı amaçlamaktadır.
Akademik araştırmacılar, sektör profesyonelleri ve sektöre yön veren etkileyiciler ile sektör temsilcilerinin bilimsel bilgilerinin paylaşıldığı global bir platform oluşturmak için, turizm ve/veya turizmle ilişkili teorik ve uygulamalı bilgileri konu alan orijinal araştırma, derleme, olgu sunumu, kitap incelemesi, editöre mektup, röportaj ve etkinlik yazılarını yayınlar. Turizm konuları ile ilgili ve derinlikli araştırma ve yorumları da içeren turizmin diğer disiplinleri ve farklı alanlardan da katkılara açıktır. Akademisyenler, araştırmacılar, profesyoneller, sektör temsilcileri ile işletmeler ile akademik kurum ve kuruluşlar derginin hedef kitlesini oluşturur.
Dergiye gönderilecek çalışmalar Microsoft Word formatında yazılmalı ve gönderilmelidir. Metin içerisinde kullanılacak yazı fontu & punto büyüklükleri aşağıdaki gibi olmalıdır.
Ana Başlıklar: 14 punto Times New Roman – Tüm harfler büyük
Alt Başlıklar: 13 punto Times New Roman – Sadece baş harfler büyük
Metnin Geneli: 12 punto Times New Roman
Tablo & Şekil İçi Yazılar: 10 punto Times New Roman
Satır aralığı: Tek satır aralığı
Paragraf aralığı: Önce 0 nk, Sonra 7.5 nk
Başlıklar sola yaslı ve girinti kullanılmadan yazılmalıdır.
Başlıklarda numaralandırma yapılmamalıdır.
Sayfa boşlukları: üstten 2,5 cm, alttan 2,5 cm, sağdan 2,5 cm & soldan 2,5 cm olmalıdır.
Tablo & şekillerde, başlıklar üstte kaynakça altta olmakla beraber makale uzunlukları kaynakça dahil 6500 – 12000 kelime aralığında olmalıdır.
Eserde Türkçe başlık, Özet, Anahtar Kelimeler, İngilizce başlık, Abstract, Keywords, Giriş, Literatür Taraması, Yöntem, Bulgular, Sonuç ve Öneriler ile Kaynakça bölümleri bulunmalıdır. Varsa ekler de dâhil edilmelidir.
Makale Başlığı:
Makalenin amacı ve sınırlarını net şekilde belirlemeli, on kelimeyi aşmamalıdır.
Yazar(lar): Yazar(lar)ın açık adı ilk harfi büyük, soyadı büyük harf olmak üzere Times New Roman yazı tipinde 11 punto büyüklüğünde, başlık altında ortalı olmalıdır. Yazar adı-soyadı yanına dipnot konarak kurum adresi, e-posta adresi, ORCID numarası Times New Roman yazı tipinde 9 punto olacak şekilde yerleştirilmelidir.
Özet:
Özet, her makalede Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmalı, 150-250 kelime aralığında olmasına özen gösterilmelidir. Bu kısmında yazar/lar çalışmanın amacını, araştırma yöntemlerini, kullandıkları deseni, verilerin nasıl elde edildiğini & analiz biçimini açıklayarak, elde edilen sonuçlardan kısaca bahsetmelidir. Özet kısmı hem Türkçe hem de İngilizce olarak hazırlanmalıdır.
Anahtar Sözcükler:
Makalenin indeks ve veri tabanlarında kolayca bulunması amacı ile çalışmaya en uygun en az 3 en fazla 5 adet anahtar kelime Türkçe & İngilizce olarak makalede özetin hemen devamına eklenmelidir.
Giriş
Bu bölümün ana amacı okuyucuya çalışması yapılan konuyu genel itibari ile tanıtmaktır. Bu çerçevede giriş bölümünde konuyla ilgili temel bilgilerin verilerek çalışma yapılan alana dair okurda temeli oluşturma amacı güdülmelidir. Yazarlar giriş bölümünde ele aldıkları problemin ne olduğu ve araştırmanın neden yapıldığını açıklamalıdır.
Kavramsal Çerçeve / Kuram
Çalışma yapılan alan üzerinde daha önce hangi çalışmaların yapıldığı, ne gibi sonuçlar alındığı gibi bilgilerin paylaşıldığı bölümdür. Okurlar bu bölümde aynı konuda farklı araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmaları araştırma yöntemi, bulgular & sonuçlar açısından karşılaştırma şansı eder.
Yöntem
Çalışmada kullanılan araştırma yöntem & desenlerinin tanıtıldığı bölümdür. Yapılan çalışmada kullanılan yöntemin konuya uygunluğunun belirlenmesi ve bu alanda yapılan diğer çalışmalar ile karşılaştırılması noktasında bu bölüm son derece önem arz etmektedir. Yazar/lar bu kısımda yaptıkları araştırmalarda izledikleri yöntemsel süreçleri adım adım yazmaları beklenmektedir.
Bulgular ve Yorumlanması
Ana araştırmanın verilerinin analizinin yapıldığı bölümdür. Çalışmalar kapsamında yapılan görüşme, odak grup, katılımlı gözlem yöntemler ile elde edilen veriler bu kısımda düzenli şekilde sunulmalıdır. Bilgiler gerekli görülmesi durumunda tablolaştırılarak da sunulabilir. Makale bütününde kullanılan tablo sayısı 6’yı aşmamalıdır. Bu kapsamda tabloların olabildiğince iyi sınırlandırılmış & düzenli şekilde sunulması gerekmektedir.
Sonuç
Makalede ulaşılan sonuçların özetlendiği, genellemelerin yapıldığı sonuç bölümünde ele alınan sorunun kısa bir tekrarı yapılmalı, elde edilen sonuçlar ile farklı araştırmalarda elde edilen sonuçlar karşılaştırılmalıdır. Çalışmanın sınırlılıkları, bilimsel katkısı & bu alanda çalışma yapacak diğer araştırmacılara önerilere yer verilmelidir.
Teşekkür
Teşekkür bölümü; tamamlanan araştırmalarda, çalışmaya maddi / parasal yönden destek sağlayan, Veri – Bilgi toplanmasına yönelik destek veren kişi ya da kurumlara teşekkür edilen bölümdür. Çalışma bir proje kapsamında gerçekleştirildiyse proje numarası ile birlikte bu bölümde yer alması önerilmektedir. Teşekkür bölümü kaynakçanın öncesinde yer almalıdır.
Kaynakça
Çalışma kapsamında atıf yapılan tüm eserler kaynakça kısmında yer almak zorundadır. Ayrıca çalışmada referans verilmemiş hiçbir yayına kaynakça kısmında yer verilmemelidir. Kaynakça bölümleri bilimsel etik açısından son derece önemli bölümler olup yazarların çalışmalarında kullanacakları kaynakçaları büyük bir hassasiyet ile seçmeleri gerekmektedir. Bu durum yazarların sorumluluğunda olan bir gerekliliktir.
Kaynaklar APA 6 (American Psychological Association-6) standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Metin içi atıflar ve kaynakça yazımında dikkat edilecek hususlar:
Metin içi atıflarda:
Tek yazarlı: (Akkuş, 2019: 22)
İki yazarlı: (Cengiz ve Akkuş, 2019: 22)
Üç ve daha fazla yazarlı atıflarda ilk gösterimde tüm yazar soyadları açık bir şekilde yazılmalı (Cengiz, Akkuş ve Bayraktar, 2019: 22), ikinci gösterimde vd. ifadesine (Cengiz vd., 2019: 22) yer verilmelidir.
Aynı parantez içerisinde birden fazla kaynak kullanılacaksa, kaynaklar noktalı virgül işareti ile ayrılmalı ve yıl sırasına uygun yazılmalıdır. (Cengiz ve Akkuş, 2012: 12; Akkuş, 2015: 22)
Bir yazarın aynı yılda yayımlamış olduğu çalışmaya yapılacak atıflarda, alıntıların a ve b şeklinde ayrıştırılması gerekmektedir. (Akkuş, 2019a: 22; Akkuş, 2019b: 65)
Metnin akışını bozabileceği düşünülen metin içerisindeki detay hususlarla ilgili açıklamalar, dipnot şeklinde belirtilebilir ve bu türden dipnotların sayısal olarak (nümerik) birbirini izlemesi gerekmektedir.
Kaynakça yazımında:
Kitap: Akkuş, G. (2021). Deneyimsel Turizm, 1. Baskı, Ankara: Nobel Akademik Yayıncılık.
Editörlü Kitap: Şimşek, A. (2021). Deniz Ürünleri Rotası, Editör: Gülizar AKKUŞ, Gastronomi Deneyiminde Rotalar ve Festivaller, (ss. 11-22), Ankara: S. A. Yayıncılık.
Makale: Ünal, S., Akkuş, G. ve Akkuş, Ç. (2014). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Atmosfer Duygu Memnuniyet ve Davranışsal Sadakat İlişkisi, Gazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dergisi, 1(1), 23-49.
Bildiri: Akkuş, G. ve Güner, D. (2019). Osmanlı Mutfağı Konusunda Uzmanlaşmış Restoran Yöneticilerinin Mutfağın Uluslararası Alandaki Durumuna İlişkin Düşüncelerinin Tespit Edilmesi, Uluslararası Gastronomi, Beslenme ve Diyetetik Kongresi, 22-24 Kasım 2019, Gaziantep, Türkiye.
Tez: Akkuş, G. (2016). Destinasyon Rekabetçiliği İçin Deneyimsel Turizm: Turist Perspektifinden Bir Değerlendirme, Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Erzurum.
İnternet Kaynağı: T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü (2019). Turizm Gelirleri ve Giderleri, https://yigm.ktb.gov.tr/TR-201116/turizm-gelirleri-ve-giderleri.html Erişim Tarihi: 15.04.2021.
ETİK İLKELER VE YAYIN POLİTİKASI
Yayın Etiği ve Yayında Suistimal Beyanı, Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors (Committee on Publication Ethics, 2011)'na dayanmaktadır.
EDİTÖRLERİN VE YAYIN KURULUNUN GÖREVLERİ
Adil Davranış ve Editoryal Bağımsızlık
Editörler, gönderilen makaleleri sadece akademik değerine değil (önem, özgünlük, çalışmanın geçerliliği, açıklığı) aynı zamanda yazarın ırkı, cinsiyeti, cinsel yönelimi, etnik kökeni, hangi ülkenin vatandaşı olduğu, dini inancı, politik görüşü veya hangi kurumda çalıştığını dikkate alınmaksızın derginin kapsamına uygunluğu temelinde değerlendirir. Düzenleme ve yayınlama kararları, hükumet politikaları veya derginin dışındaki herhangi bir kurum tarafından belirlenmez. Baş editör, derginin tüm editöryal içeriği ve bu içeriğin yayımlanma zamanlaması konusunda tam yetkilidir.
Gizlilik
Editörler ve editöryal çalışanlar gönderilen bir el yazması ile ilgili hiçbir bilgiyi ilgili yazar, hakemler, muhtemel hakemler, diğer editöryal danışmanlar ve yayıncı dışındaki kimseye ifşa etmeyecektir.
İfşa ve çıkar çatışmaları
Editörler ve yayın kurulu üyeleri, gönderilen bir metinde açıklanan yayınlanmamış bilgileri, yazarların açık yazılı izni olmadan kendi araştırma amaçları için kullanmayacaktır. Editörlerin yazıyı kullanması sonucunda elde edilen imtiyazlı bilgi veya fikirler gizli tutulacak ve kişisel çıkarları için kullanılmayacaktır. Editörler yazarların, şirketlerin ya da yazı ile ilişkili olabilecek kurumların herhangi biri ile rekabet, ortaklık ya da diğer ilişkiler veya bağlantılardan kaynaklanan çıkar çatışmalarının bulunduğu yazılarda kendini geri çekmelidir. . Editörler tüm katılımcılardan konuyla ilgili (çakışan/çatışan) çıkarları açıklamalarını ve eğer (çakışan/çatışan) çıkarlar yayımdan sonra ortaya çıkmışsa düzeltme yayınlamalarını istemelidir. Gerekirse, kaygı beyanı ya da geri çekme yayımlanması gibi diğer uygun eylemler uygulanmalıdır.
Yayın Kararları
Editörler, gönderilen tüm makalelerin yayınlanmak üzere değerlendirilmesini ve bu alanda uzman olan en az iki hakem tarafından hakem değerlendirmesinden geçirilmesini sağlar. Editör, dergiye gönderilen yazıların hangisinin yayınlanacağına karar vermekten, söz konusu çalışmanın onaylanmasına, araştırmacılar ve okuyucular için önemine, hakemlerin yorumlarına ve bu gibi yasal gerekliliklere dayanarak sorumludur. İlgili kanunlar hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal konusunda yürürlüktedir. Genel Yayın Yönetmeni, bu kararı verirken diğer editörler veya hakemler ile görüşebilir.
HAKEMLERİN GÖREVLERİ
Editöryal Kararlara Katkı
Hakem değerlendirmesi, editörlere kararları vermede yardımcı olur ve yazarlarla olan editör iletişimi yoluyla, yazarların yazılarını iyileştirmelerinde yardımcı olabilir. Hakem değerlendirmesi, resmi bilimsel iletişimin temel bir bileşenidir ve bilimsel çabanın merkezinde yer almaktadır.
Çabukluk
Bir makalede bildirilen araştırmayı değerlendirmek için nitelikli olmayan ya da kısa sürede değerlendirmenin imkânsız olacağını bilen hakem derhal editörü bu durumdan haberdar etmeli ve yeni bir hakem atanması için değerlendirme sürecinden muafiyetini istemelidir.
Gizlilik
İnceleme için gönderilen yazılar gizli belgelerdir ve böyle değerlendirilmelidir; Editörler tarafından yetkilendirilmedikçe (yalnızca istisnai ve özel koşullar altında bunu yapacak olan), başka kişilere gösterilmemeli veya tartışılmamalıdır. Bu gizlilik ilkesi, inceleme davetini reddeden davetli hakemler için de geçerlidir.
Objektiflik Standartları
Hakemler incelemelerini objektif olarak yapmalı ve değerlendirmelerini, yazarların makaleyi geliştirmek için kullanabilecekleri şekilde destekleyici argümanlarla açıkça ifade etmelidir. Yazarların kişisel eleştirisini yapmak uygun değildir.
Kaynakların Tanınması
Hakemler, yazarlar tarafından alıntılanmayan yayınlanmış çalışmaları bilmelidir. Daha önceki yayınlarda bildirilen bir gözlem, türetme veya tartışma olan herhangi bir ifadeye ilgili alıntı ile eşlik edilmelidir. Bir hakem aynı zamanda editörlere, söz konusu yazı ile kişisel bilgileri olan diğer herhangi bir yazı (yayınlanmış veya yayınlanmamış) arasındaki önemli benzerlik veya örtüşme durumlarını da bildirmelidir. Bunun için ayrıca benzerlik raporu sunan yazılımlarından yararlanarak incelemesini derinleştirebilir.
İfşa ve Çıkar Çatışmaları
Davetli hakemler, inceledikleri makalelerle ilgili çıkar çatışması ortaya çıkması durumunda (rekabetçi, işbirlikçi veya makale yazarları, şirketler veya kurumlardan herhangi biriyle olan diğer ilişkilerden kaynaklanan bağlantılar) derhal çıkar çatışmasını hakem davetini reddederek editörlere bildirimde bulunması gerekir ki böylece alternatif hakemler ile temasa geçilebilsin.
Gönderilmiş bir makalede bulunan yayınlanmamış materyal, yazarların açık yazılı onayı olmadan bir hakem tarafından kendi araştırmasında kullanılmamalıdır. Hakem değerlendirmesi yoluyla elde edilen ayrıcalıklı bilgi veya fikirler gizli tutulmalı ve gözden geçirenin kişisel avantajı için kullanılmamalıdır. Bu, inceleme davetini reddeden hakemler için de geçerlidir.
YAZARLARIN GÖREVLERİ
Raporlama Standartları
Özgün makalenin yazarları, yapılan işin prosedürlerini ve sonuçlarını doğru bir şekilde sunmalı ve ardından çalışmanın önemini objektif bir şekilde tartışmalıdır. Yazı, başka araştırmacıların çalışmadan istifade edebilmesi için yeterli ayrıntı ve referansları içermelidir. İnceleme makaleleri doğru, objektif ve kapsamlı olmalı, editöryal 'görüş' veya perspektif parçaları açıkça belirtilmelidir. Sahtekarlık veya bilerek yanlış ifadeler etik olmayan davranışlar oluşturur ve kabul edilemez.
Veri Erişimi ve Alıkonma
Yazarlardan çalışmalarının ham verilerini editör incelemesi için el yazmasıyla birlikte sağlamaları istenebilir ve eğer uygulanabilirse verileri kamuya açık hale getirmek için hazırlanmalıdırlar. Her halükarda, yazarlar, katılımcıların gizliliğinin korunabilmesi koşuluyla, bu verilerin yayınlanmasından en az 10 yıl sonra (tercihen kurumsal veya konu bazlı veri havuzu veya diğer veri merkezi aracılığıyla) diğer yetkili profesyonellere erişilebilir olmasını sağlamalıdır. Tescilli verilere ilişkin yasal haklar yayımlanmasını engellemez.
Özgünlük ve intihal
Yazarlar, yalnızca tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve gönderdiklerinden ve başkalarının eserlerini ve / veya ifadelerini kullandılarsa, bunun uygun şekilde atıf yapılarak belirtildiğinden emin olmalıdırlar. Makalede bildirilen çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara da değinilmelidir. İntihal, bir başkasının yayınını, yazarınki gibi yazmaktan, başkalarının çalışmasının önemli kısımlarını (atfetmeden) kopyalamak veya başka bir deyişle, başkaları tarafından yürütülen araştırmaların sonucunu almak için birçok biçime sahiptir. Herhangi bir şekilde yapılan intihal, etik olmayan yayıncılık davranışını oluşturur ve kabul edilemez.
Birden çok, yinelenen, fazlalık veya eşzamanlı başvuru / yayın
Aynı çalışma birden fazla dergide veya birincil yayında yayınlanmamalıdır. Bu nedenle, yazarlar başka bir dergide yayınlanmış bir makaleyi değerlendirmek üzere göndermemelidirler. Bir makalenin birden fazla dergiye aynı anda sunulması etik olmayan yayıncılık davranışıdır ve kabul edilemezdir.
Bazı makalelerin (klinik kılavuzlar, çeviriler gibi) birden fazla dergide yayınlanması, belirli koşulların yerine getirilmesi şartıyla bazen gerekli olabilir. İlgili dergilerin yazarları ve editörleri, aynı verileri ve ana belgenin yorumunu yansıtması gereken ikincil yayını kabul etmelidir. Birincil referans ikincil yayında belirtilmelidir.
Makalenin Yazarı
Yalnızca içerik/makale ile ilgili kamu sorumluluğunu üstlenebilecek yazarlık kriterlerini karşılayan kişiler metinde yazar olarak listelenmelidir: Her yazar,
(i) Çalışma ile ilgili tasarım, uygulama, veri toplama veya analiz / yorumlama için önemli katkılarda bulunulması,
(ii) makaleyi hazırlamış veya önemli entelektüel içerik için eleştirel olarak revize etmiş olması
(iii) Makalenin son halini görmüş ve onaylamış ve yayına sunulmasını kabul etmiş olmalıdır.
Yazıda bildirilen çalışmaya (teknik yardım, yazma ve düzenleme yardımı, genel destek gibi) önemli katkılarda bulunan, ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan tüm yazarlar, yazar olarak listelenmemelidir, İlgili yazar, tüm uygun ortak yazarların (yukarıdaki tanıma göre) yazılmasını ve uygun olmayan yazarların yazar listesine dahil edilmemesini sağlamalıdır. Ayrıca tüm ortak yazarların, makalenin son halini görüp onayladığını ve yayınlanmayı kabul ettiğini onaylamalıdır. Yazarların makaleye katkı oranları belirtilmelidir.
İfşa ve Çıkar Çatışmaları
Yazarlar - mümkün olan en erken aşamada (genellikle başvuru sırasında bir açıklama formu göndererek ve metinde bir ifade ekleyerek) - makalenin sonuçlarını veya yorumlarını etkilemek için yorumlanabilecek herhangi bir çıkar çatışmasını bildirmelidir. Açıklanması gereken muhtemel çıkar çatışmaları örnekleri arasında, onursal, eğitim hibeleri veya diğer finansman, finansal konuşmacıların bürolarına katılım, üyelik, istihdam, danışmanlık, hisse sahipliği veya diğer sermaye payları ve ücretli uzman tanıklığı veya patenti gibi finansal varlıklar bulunmaktadır. Bu düzenlemelerinin yanı sıra, kişisel veya mesleki ilişkiler, üyeler, konudaki bilgi veya inançlar veya el yazmasında ele alınan materyaller de finansal olmayan konularda çıkar çatışması olarak değerlendirilir.
Kaynakların Tanınması
Yazarlar, başkalarının çalışmalarını doğru bir şekilde incelediklerini beyan etmeli ve ayrıca kendi çalışmalarına ilham olmuş çalışmalardan atıf yapmak suretiyle bahsetmelidir. Özel olarak elde edilen bilgiler (görüşme, yazışmalar veya üçüncü şahıslarla yapılan görüşmeler) ilgili kişi/kaynaklardan açıkça ve yazılı olarak izin alınmadan kullanılmamalı veya raporlanmamalıdır. Yazarlar, bu hizmetlere dahil olan kişilerin açık yazılı iznini almadıkça, açık/gizli hizmetler sunma sırasında elde edilen bilgileri kullanmamalıdır.
Akran Değerlendirmesi
Yazarlar, hakem inceleme sürecine katılmakla yükümlüdür ve editörlerin ham veri taleplerini, açıklamaları ve etik onay belgesini, hasta izinlerini ve telif hakkı izinlerini derhal yanıtlayarak tam işbirliği yapmalıdırlar. “Gerekli revizyonlar” için ilk karar durumunda, yazarlar hakemlerin yorumlarına sistematik, doğru ve zamanında cevap vererek, makalelerini verilen son tarihe kadar gözden geçirip yeniden sunmalıdır.
Yayınlanan Eserlerde Temel Hatalar
Yazarlar kendi yayınlanmış çalışmalarında önemli hatalar veya yanlışlıklar keşfetmeleri durumunda derhal derginin editörlerini veya yayıncısını bilgilendirmekle yükümlüdürler. Ayrıca yazarlar Makalede dizgi/yazım hatası yapılmış ise düzeltmek veya geri çekmek için işbirliği yapmak zorundadırlar. Eğer editörler veya yayıncı, üçüncü şahısların yayınlarının hatalı veya yanlış şekilde ortaya konulduğunu / incelendiğini / atıf yapıldığını öğrenirse, sorumlu yazar makaleyi derhal düzeltmekle, geri çekmekle veya derginin editörlerine makalenin doğruluğuna dair kanıt sunmakla yükümlüdür.
FERAGAT
Ne editörler ne de editörler kurulu yazarların ifade ettiği görüşlerden ve dergideki yayınlanan yazıların içeriğinden sorumlu değildir. Özgünlük, yazıların okunması ve hatalar bireysel yazarların sorumluluğundadır. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nde inceleme ve yayınlanmak üzere gönderilen tüm yazılar, özgünlük, etik konular ve faydalı katkılar için çift-kör incelemelere tabi tutulmaktadır. Hakemlerin kararları dergide yayınlanacak tek araçtır ve kesindir.
KAYNAK
Committee on Publication Ethics (COPE). (2011, March 7). Code of Conduct and Best-Practice Guidelines for Journal Editors. Retrieved from
http://publicationethics.org/files/Code_of_conduct_for_journal_editors_Mar11.pdf
İNTİHAL POLİTİKASI
İntihal Politikası
İntihal, başka birinin fikirlerini, süreçlerini, sonuçlarını veya sözlerini, ilgili yazarın ve kaynağın açık bir onayı olmadan kopyalama eylemidir. Kendi kendine intihal, bir yazarın daha önce yayınlanmış kendi çalışmasının büyük bir kısmını uygun referanslar kullanmadan kullandığında ortaya çıkar. Bu, aynı makalenin birden fazla dergide yayınlanmasından, önceden yayınlanmış bir makalenin bazı yeni verilerle değiştirilmesi şeklinde de olabilir. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, inceleme ve araştırma makaleleri yayınlayan uluslararası hakemli bilimsel bir dergidir. Gönderilen makaleler çift kör hakemli bir şekilde değerlendirilir. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, yılda 2 sayı olarak yayınlanan açık erişimli bir dergidir. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, dergide yayınlanan tüm makalelerin telif haklarına sahiptir. Dergide çift körleme uygulanmaktadır. Açık erişim şeklinde olan yayın politikası yazarlardan herhangi bir ücret talep etmemektedir.
Dergi, herhangi bir şekilde herhangi bir etik olmayan kopyalama veya intihal eylemine kesinlikle karşıdır. İntihalin, bir makalenin büyük bölümlerinin önceden yayınlanmış mevcut kaynaklardan kopyalandığı zaman meydana geldiği bilinmektedir. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen tüm makaleler Turnitin / iThenticate / Viber / Plagium yazılımı kullanılarak intihal açısından çapraz kontrol edilir.
Tüm makalenin benzerlik oranı %20den aşağıda olmalıdır.
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, yazarlardan makale gönderimi için intihal raporlarını talep eder ve kontrol eder. İlk değerlendirme aşamalarında intihal yapıldığı tespit edilen makaleler reddedilir ve dergide yayınlanmak üzere değerlendirilmez. Yayımlandıktan sonra bir yazının intihal olduğu tespit edilirse, amaca uygun oluşturulmuş uygun bir komite yardımı ile Baş Editör ön inceleme yapılır. Makalenin kabul edilebilir sınırların ötesinde intihal olduğu tespit edilirse, dergi, varsa yazarın kurumu ile iletişime geçer.
İntihal Türleri
Aşağıdaki intihal türleri Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, tarafından değerlendirilmektedir:
Tam İntihal: Metin, fikir ve kullanılan dilde herhangi bir değişiklik yapılmadan daha önce yayınlanan içeriğin aynen alınması tam intihal olarak kabul edilir. Bir kaynaktan alınan tam metni kendi gibi sunmayı içerir.
Kısmi İntihal: İçerik, yazarın metni kapsamlı bir şekilde yeniden ifade ettiği birden çok farklı kaynaktan gelen bir karışımsa, o zaman kısmi intihal olarak değerlendirilir.
Kendi Kendine İntihal: Kendi kendine intihal, bir yazarın daha önce yayınlanmış kendi çalışmasının büyük bir kısmını uygun referanslar kullanmadan kullandığında ortaya çıkar. Bu, aynı makalenin birden fazla dergide yayınlanmasından, önceden yayınlanmış bir makalenin bazı yeni verilerle değiştirilmesi şeklinde de olabilir. Ayrıca, bir yazarın daha önce yayınlanmış kendi çalışmalarını yeni bir dergide yeniden yayınlaması durumu tam intihal olarak değerlendirilir.
İntihal Eylem Planı ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nin Önlemleri
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, fikri mülkiyete saygı duyar ve yazarlarının orijinal çalışmalarını korumayı ve geliştirmeyi amaçlar. İntihal içeren yazılar, kalite, araştırma ve yenilik standartlarına aykırıdır. Bu nedenle, Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’ne makale gönderen tüm yazarların etik standartlara uymaları ve herhangi bir şekilde intihalden kaçınmaları beklenir. Gönderilen veya yayınlanan bir yazıda yazarın intihal şüphesi olduğu tespit edilirse, Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, yazar (lar) la temasa geçerek açıklamalarını iki hafta içinde sunmalarını ister ve bu açıklamalar İntihal Tespit Birimine iletilebilir.
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nin öngörülen süre içinde yazardan herhangi bir yanıt almaması halinde, ilgili yazarla ilgili yazarın bağlı olduğu kuruluşların yöneticisi ile iletişime geçer.
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, intihal içerdiği tespit edilen yayınlanmış makalelerle ilgili olarak bunları dergi web sitesinden ve listelendiği, indekslendiği diğer üçüncü taraf web sitelerinden tamamen kaldırır. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, veri tabanında yayınlanan herhangi bir makalede intihal olduğu bildirildiği anda, Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, bunu araştırmak için bir İntihal Tespit Birimi oluşturur. Makalenin daha önce yayınlanmış bazı çalışmalardan intihal olduğunu tespit ettikten sonra, Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, aşağıdaki eylemlerden herhangi birini veya tümünü yapabilir veya komite tarafından tavsiye edilen ek eylemleri izleyebilir:
- Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, yazı işleri ofisi, ilgili yazar (lar) ın bağlı olduğu kuruluşların yöneticileri ile derhal iletişime geçecektir.
- Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, yayınlanan makalen in PDF kopyasını web sitesinden kaldıracak ve tüm bağlantıları devre dışı bırakacaktır.
HAKEM SÜRECİ
Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci
Kör hakemlik, bilimsel yayınların en yüksek kalite ile yayınlanması için uygulanan bir yöntemdir. Bu yöntem, bilimsel çalışmaların nesnel (objektif) bir şekilde değerlendirilme sürecinin temelini oluşturmaktadır ve birçok bilimsel dergi tarafından tercih edilmektedir. Hakem görüşleri, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nin yayın kalitesinde belirleyici bir yere sahiptir. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen tüm çalışmalar aşağıda belirtilen aşamalara göre körleme yoluyla değerlendirilmektedir.
Körleme Hakemlik Türü
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi, tüm çalışmaların değerlendirme sürecinde çifte körleme yöntemini kullanmaktadır. Çift körleme yönteminde çalışmaların yazar ve hakem kimlikleri gizlenmektedir.
İlk Değerlendirme Süreci
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmalar ilk olarak editörler tarafından değerlendirilir. Bu aşamada, derginin amaç ve kapsamına uymayan, Türkçe ve/veya İngilizce olarak dil ve anlatım kuralları açısından zayıf, bilimsel açıdan kritik hatalar içeren, özgün değeri olmayan ve yayın politikalarını karşılamayan çalışmalar reddedilir. Reddedilen çalışmaların yazarları, gönderim tarihinden itibaren en geç bir ay içerisinde bilgilendirilir. Uygun bulunan çalışmalar ise ön değerlendirme için çalışmanın ilgili olduğu alana yönelik bir Yayın Kurulu üyesine gönderilir.
Ön Değerlendirme Süreci
Ön değerlendirme sürecinde alan uzmanı dergi yayın kurulu üyesi çalışmaların, giriş ve literatür, yöntem, bulgular, sonuç, değerlendirme ve tartışma bölümlerini dergi yayın politikaları ve kapsamı ile özgünlük açısından ayrıntılı bir şekilde inceler. Bu inceleme sonucunda uygun bulunmayan çalışmalar en geç bir ay içerisinde iade edilir. Uygun bulunan çalışmalar ise hakemlendirme sürecine alınır.
Hakemlendirme Süreci
Çalışmalar içeriğine ve hakemlerin uzmanlık alanlarına göre hakemlendirilir. Çalışmayı alan uzmanı dergi yayın kurulu üyesi, Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi hakem havuzundan uzmanlık alanlarına göre en az iki hakem önerisinde bulunur veya çalışmanın alanına uygun yeni hakem önerebilir. Alan uzmanı dergi yayın kurulu üyesinden gelen hakem önerileri editörler tarafından değerlendirilir ve çalışmalar hakemlere iletilir. Hakemler değerlendirdikleri çalışmalar hakkındaki hiçbir süreci ve belgeyi paylaşmayacakları hakkında garanti vermek zorundadır.
Hakem Raporları
Hakem değerlendirmeleri genel olarak çalışmaların; özgünlük, kullanılan yöntem, etik kurallara uygunluk, bulguların ve sonuçların tutarlı bir şekilde sunumu ve literatür açısından incelenmesine dayanmaktadır. Bu inceleme aşağıdaki unsurlara göre yapılır:
Giriş ve literatür: değerlendirme raporu çalışmada ele alınan problemin sunumu ve amaçları, konunun önemi, konuyla ilgili literatür kapsamı, güncelliği ve çalışmanın özgünlüğü hakkında görüş içerir.
Yöntem: değerlendirme raporu, kullanılan yöntemin uygunluğu, araştırma grubunun seçimi ve özellikleri, geçerlik ve güvenilirlik ile ilgili bilgilerin yanı sıra veri toplama ve analiz süreci hakkında görüş içerir.
Bulgular: değerlendirme raporu, yöntem çerçevesinde elde edilen bulguların sunumu, analiz yöntemlerinin doğruluğu, araştırmanın amaçları ile erişilen bulguların tutarlılığı, ihtiyaç duyulan tablo, şekil ve görsellerin verilmesi, kullanılan testlerin kavramsal açıdan değerlendirilmesine yönelik görüşler içerir.
Değerlendirme ve tartışma: değerlendirme raporu, bulgulara dayalı olarak konunun tartışılması, araştırma sorusuna/larına ve hipoteze/lere uygunluk, genellenebilirlik ve uygulanabilirlik ile ilgili görüş içerir.
Sonuç ve öneriler: değerlendirme raporu literatüre katkı, gelecekte yapılabilecek çalışmalara ve alandaki uygulamalara yönelik öneriler hakkında görüş içerir.
Stil ve anlatım: değerlendirme raporu, çalışma başlığının içeriği kapsaması, Türkçe'nin kurallara uygun kullanımı, gönderme ve referansların Dergi yayın ilkeleri başlığı altındaki örneklere doğrultusunda tam metnin diline uygun verilmesi ile ilgili görüş içerir.
Genel değerlendirme: değerlendirme raporu çalışmanın bir bütün olarak özgünlüğü, literatüre ve alandaki uygulamalara sağladığı katkı hakkında görüş içerir.
Değerlendirme sürecinde hakemlerin çalışmanın tipografik özelliklerine göre düzeltme yapmaları beklenmemektedir.
Hakem Değerlendirme Süreci
Hakem değerlendirme süreci için hakemlere verilen süre 3 haftadır. Hakemlerden veya uzman yayın kurulu üyesinden gelen düzeltme önerilerinin yazarlar tarafından "düzeltme yönergesi" doğrultusunda 1 ay içerisinde tamamlanması zorunludur. Hakemler bir çalışmanın düzeltmelerini inceleyerek uygunluğuna karar verebilecekleri gibi gerekliyse birden çok defa düzeltme talep edebilir.
Değerlendirme Sonucu
Hakemlerden gelen görüşler, editörler tarafından en geç 1 hafta içerisinde incelenir. Bu inceleme sonucunda editörler çalışmaya ilişkin nihai kararını alırlar.
Yayın Kurulu Kararı
Editörler, hakem görüşlerine dayanarak çalışma ile ilgili yayın kurulu görüşlerini hazırlar. Hazırlanan görüşler editör tarafından hakem önerileri ile birlikte en geç 1 hafta içerisinde yazar(lar)a iletilir. Bu süreçte olumsuz görüş verilen çalışmalar intihal denetimi talep edilmeksizin iade edilir. Olumlu görüş verilen çalışmalar için son karar, intihal denetim raporları sonuçlarına göre verilir.
Yayın Değerlendirme Süreci Ne Kadar Sürmektedir?
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmaların yayın değerlendirme sürecinin yaklaşık 3 ay içerisinde sonuçlandırılması öngörülmektedir. Ancak, hakem ya da editörlerin yazar(lar)dan düzeltme istedikleri tarih ile yazar(lar)ın düzeltmeleri tamamladıkları tarih arasındaki süre, bu 3 aylık süreye dahil edilmemektedir.
Değerlendirme Sonucuna İtiraz Etme
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nde değerlendirme sonucuna, yazar(lar)ın itiraz etme hakkı saklıdır. Yazar(lar), çalışmaları için yapılan değerlendirme sonucu görüş ve yorumlara ilişkin itiraz gerekçelerini bilimsel bir dille ve dayanaklarını referans göstererek “turizmfakultesi@omu.edu.tr” adresine e-postayla iletmelidir. Yapılan itirazlar editörler tarafından en geç bir ay içerisinde incelenerek (Çalışmanın hakemlerine yapılan itirazlar hakkında görüş talep edilebilir) yazar(lar)a olumlu veya olumsuz dönüş sağlanır. Yazar(lar)ın değerlendirme sonucuna itirazları olumlu bulunması durumunda, yayın kurulu çalışmanın konu alanına uygun yeni hakemlendirme yaparak değerlendirme sürecini yeniden başlatır.
Kabulden Sonra
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nde değerlendirme sonucu kabul edilen çalışmalar sırasıyla; intihal kontrolünün yapılması, kaynakça düzenlemesi, gönderme ve atıf kontrolü, mizanpaj ve dizgisinin yapılması, DOI numarasının verilmesi süreçlerinden geçer. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi makale işlem ücreti (değerlendirme ücreti veya basım ücreti) ve makalelere erişim için abonelik ücreti talep etmediği için hiç bir gelir kaynağı bulunmamaktadır. Ancak, değerlendirme sonucu kabul edilen çalışmaların aşağıdaki bazı başlıklara ilişkin maddi yükümlülükleri yazar(lar)ın sorumluluğundadır.
Dil Düzenlemesi
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’ne gönderilen çalışmalar tam metin dilinin (Türkçe ya da İngilizce) dil bilgisi kurallarına ve bilimsel literatürüne uygun, sade ve açık bir dil kalitesine sahip olmalıdır. Çalışmalar yabancı kelimelerden arındırılmış temiz ve akıcı bir dille yazılmalıdır. Bu kapsamda çalışmaların değerlendirme için gönderilmeden önce redakte edilmiş olması yayın süreçlerinin daha sağlıklı bir şekilde sürdürülmesini sağlamaktadır.
Yayın kurulu gönderilen çalışmaların değerlendirme süreçlerinde veya kabul aşamasından sonra dil redaksiyon hizmeti alınmasını talep edilebilir.
AÇIK ERİŞİM POLİTİKASI
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi yayınlanma ile birlikte açık erişim sağlama politikasını benimsemiştir. Açık erişim bilginin küresel değişimini artırarak insanlık için yararlı sonuçlar doğurmaktadır. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi aynı zamanda 12 Eylül 2012 tarihinde kabul edilen Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni desteklemektedir.
Bu bağlamda Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi yayın kurulu tarafından benimsenen açık erişim politikaları http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation adresinde yer almaktadır.
Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi’nde yayınlanan tüm makaleler "Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı" ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır. Karadeniz Turizm Araştırmaları Dergisi bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.
Makale gönderim/süreç işletim ücreti bulunmamaktadır.